Gästbok

Varmt välkommen att skriva i vår gästbok!

Tänk på att inte skriva sådant som kan såra eller ge annat obehag. Skriv inte heller namn eller andra uppgifter om personer om du inte har deras samtycke. Det är inte tillåtet att använda gästboken för att göra reklam. Inlägg som bryter mot dessa enkla regler kommer att tas bort.

Plötsligt rasar världen samman. Det yttersta som bara händer andra har drabbat oss. I ett slag förändras livet för att aldrig mer bli detsamma igen. I SPES kan du träffa andra i samma situation och se att det går att överleva fast det inte känns så, när det händer. När en älskad familjemedlem eller vän tar sitt liv, kastas vi in i det totala djupet. I en avgrund som slukar allt man är och allt man står för. Den första chocken är förlamande och ofta svårare att komma ur än vid andra dödsfall. Vi börjar direkt söka efter orsaken och svaren till varför för att försöka göra det begripligt hur detta kunde hända och vi hittar tusen orsaker till skuldbeläggning, allt vi “borde” ha gjort och allt vi “har” gjort. Det är svårt att tala om suicid, ibland till och med inom familjen. Många i vår omgivning vet inte hur de skall bete sig och därför får vi ofta uppleva att vänner och bekanta inte vågar möta oss, vi blir lämnade i tystnaden. Andra gånger utsätts vi för hurtiga kommentarer som “livet går vidare” och ”har du inte glömt än?”. I SPES vet vi att “livet går vidare” men inte det liv vi levde innan. Vi måste hitta ett nytt liv, ett liv som är levbart för oss. Och vi måste bygga ett nytt nätverk, det gamla raserades ju när ett för oss viktigt “livsrum” försvann. Och glömmer – det gör vi aldrig. Vi behöver varandra för det är bara vi som förstår, som kan stötta varandra oavsett hur många år som förflutit sen den dagen det hände. Vi har upplevt sorgen, saknaden och smärtan i vår verklighet.

Pirjo Stråte, ordförande SPES i Stockholm

53 Replies to “Gästbok”

 1. 2018-10-05
  Vår son, storebror, barnbarn och systerson har lämnat oss i stor sorg och saknad.
  Hans största dröm var att få åka till Japan och jag väljer att tro att det är där han är just nu.
  Sorgen kommer att mattas men saknaden kommer alltid att finnas.
  Men vi sörjer inte utan hopp för framtiden, för vi har hopp om ett återseende i en värld fri från sjukdomar och sorger.
  Det är gott att tro att det bästa ligger framför oss. Livet är nu, så låt oss leva för varandra och ta vara på den tid vi har.

  1. Vad fint du skriver Madeleine. Det låter verkligen hoppfullt. Sorgen är en berg och dalbana. Vissa dagar är det svårare att se det där hoppet. Man måste ge sorgen tid. Var rädd om dig, hoppas ni kan hitta stöd i varandra och i andra människor omkring er.

 2. Ville bara säga tack för allt ni gör! Fortsätt med detta <3

  Bästa Hälsningar,
  Niels från Golvslipning & Golvläggning i Stockholm

  1. Tack för uppmärksamheten, Niels! Vi arbetar vänligt men bestämt vidare med självmordspreventiva insatser och självfallet – stöd till efterlevande.

   Trevlig sommar!

   SPES i Stockholm

 3. Hej!
  Den generella bilden av en som tar livet av sig är att hon/han har varit deprimerad innan. Så var det ej i min mammas fall. Hon hade varit deprimerad på hösten och legat inne på en psykiatrisk avdelning. Men på vintern, hon dog i mars, var hon glad och positiv. Vi gick på restaurang, besökte hennes vänninor och hon köpte möbler och en ny tv. Jag var glad att hon var glad.
  Därför var det en sådan chock att hon dog just då.
  Jag har läst om Marilyn Monroe, att hon också var positiv och glad, att hennes vänner blev så förvånade. Vad jag vill säga är att alla fall är olika.

  1. Hej Lisa, först vill jag få beklaga din förlust!

   Tack för ditt inlägg här i gästboken.

   Vi på SPES hör ofta liknande som du beskriver men det finns absolut individuella skillnader också.

   Du är varmt välkommen till Öppen träff eller om du vill ha kontakt på något annat sätt så finns kontakt uppgifter på hemsidan:

   http://www.spesistockholm.se

   Med vänlig hälsning
   Maja Svärd
   SPES i Stockholm

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *